Stránky

čtvrtek 8. ledna 2015

Recept na koblížky

Pokud mě sledujete na instagramu, mohli jste si všimnout, že jsem dostala na Vánoce kuchařku Vaříme levně a chutně podle Ládi Hrušky. Já osobně Láďu moc v lásce nemám, ale ta kuchařka je celkem fajn a některé recepty jsou docela zajímavé.

Snažím se zhubnout a jíst zdravěji, ale mám hrozně ráda sladké a v této kuchařce je recept na koblížky bez oleje. Musela jsem je tedy vyzkoušet a o recept na ně bych se s vámi ráda podělila.

INGREDIENCE:
3 a půl hrnku hladké mouky
3 lžíce cukru
1 hrnek vlažného mléka
1 žloutek
půlka másla
1 vanilkový cukr
1 kostka droždí
lžička rumu (tu jsem tam nedávala, jelikož nemám ráda rum)
špetka soli

POSTUP:
1. Z uvedených surovin (lžičku másla a rum si necháme stranou) vypracujeme hladké těsto a necháme je půl hodinky kynout. 
Dá to docela zabrat, než vypracujete hladké těsto. Pokud máte pocit, že je těsto příliš tuhé, můžete přidat ještě trochu mouky. Nevím proč, ale já jsem měla problém s kynutím. Za půl hoďky mi to rozhodně nenakynulo, takže jsem to nechávala kynout skoro 4 hodiny.

2. Potom těsto rozválíme na válu a pomocí sklenice nebo formičky vykrajujeme kolečka. Na polovinu z nich dáme marmeládu nebo povidla. Druhým kolečkem přikryjeme. Okraje musíme pořádně stisknout, aby obsah při pečení nevytekl.
Já jsem chtěla dělat koblížky trošku větší. Samozřejmě jsem tedy nemohla najít dobrou formičku nebo hrnek, tak jsem si musela poradit jinak. Lžičkou jsem si nabrala kus těsta a vypracovala z něj vlastníma rukama kolečko o velikosti, kterou jsem chtěla. Sice ten tvar není moc pravidelný, ale aspoň každý můj koblih byl originál. :D Pokud chcete koblížky spíše menší, tak vám opravdu postačí na vykrajování nějaká sklenička nebo i hrnek. Já jsem koblížky plnila jen marmeládou...
3. Koblihy dáme na vymazaný plech nebo můžeme použít pečící papír a necháme ještě 20 minut odpočívat a kynout. 
Já jsem použila pečící papír, jelikož jsem opravdu nechtěla použít ani kapku oleje. Navíc jsem koblížky nenechala 20 minut odpočívat a kynout, protože mi přišly dostatečně nakynuté a v troubě se potom ještě zvětší.
Plech vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 15 minut. Po vytažen z trouby potřeme rozpuštěným máslem smíchaným se lžičkou rumu a pocukrujeme.
To bych nebyla já, aby se mi při pečení něco nepokazilo... Samozřejmě mi spousta koblížků popraskala. :D
Poté jsem rum ani máslo nedávala a svoje koblížky jsem si necukrovala. Přece jenom marmeláda je sladká dost, tak jsem si nechtěla přidávat další cukry navíc.
Z těsta jsem udělala dva plechy větších koblížků. Sice nevypadají jako ty skutečné, ale myslím si, že je to aspoň zdravější varianta oproti těm klasickým. Chuťově nebyli vůbec špatné.

3 komentáře:

  1. Mňam tak toto vypadá naozaj skvelo! :) Musím uznať, že ja som z kuchárskej knihy nikdy nevarila :D Vždy je to väčšinou z hlavy alebo proste z internetu :P Neviem prečo Lovely Beauty Book

    OdpovědětVymazat
  2. Hrušku opravdu nemám v lásce, ale tohle vypadá fakt dobře a navíc oceňuju, jakou sis s tím dala práci, vše nafotila a popsala. Šikulka :)
    Měj se krásně!
    Gabi
    www.earringsonabook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. OOOO to zítra zkusím. Bomba! :)

    OdpovědětVymazat